Állandó

Az alábbi állítások - melyek a kutatáshoz tartozó kérdőívben is szerepelnek - az egyházi nyilvánosság különböző felületein (sajtóban, weboldalakon, blogokban, rádió- vagy televízió interjúkban, stb.) jelentek meg. Nem a kutató személyes állításairól van szó, hanem az egyházi élet szereplőinek, gyülekezeti tagoknak vagy az egyházat kívülről látó embereknek az állításairól. Mindegyik megfogalmaz egy, többnyire sarkos és néhol egyoldalú véleményt az egyházról, a reformátusságról. Ön egyetért ezekkel az állításokkal? Esetleg bizonytalan az érvényességükben? Kérdése van? Talán más kérdéseket, szempontokat tart fontosnak? Kérem, mondja el véleményét!

2017. július 26., szerda

5. állítás - Az egyház ne vegyen részt a pártpolitikai küzdelmekben

Az egyház ne vegyen részt a pártpolitikai küzdelmekben.

Vagy mégis, inkább részt kellene vennie? Miért? Mi a jó, helyes, biblikus kapcsolat az egyház és a politika között? Tudunk-e különbséget tenni pártpolitika és közügyek között?

3 megjegyzés:

  1. Teljesen egyetértek. Arról már nem is beszélve, hogy a lelkész ne "agitáljon" semmilyen módon. Hiszem, hogy mi csakis "Krisztus pártjában" lehetünk.

    VálaszTörlés
  2. Ne cseréljük fel a szószéket egy hordóra, de ne is adjuk fel a poliszért való küzdelmet. Igen, lehet különbséget tenni: a pártpolitika négy években gondolkodik, a polisz ügye ezen jóval túl mutat, az egyháznak pedig még az is megadatott, hogy sub specie aeternitatis hirdesse Isten üzenetét. Az egyház sokkal régebbi mint egy párt, és van abszolút viszonyítási pontja, amihez tarthatja magát. Szólaljon meg, amikor mindenki csöndben van, és hallgasson, amikor mindenki ordibál.

    VálaszTörlés
  3. Ideális estben nem kellene hogy az egyház részt vegyen a politikában. Ennek az lenne a feltétele hogy a politika legfőbb célja nem más mint Isten parancsának a megtartása és megtartatása. A politika általában nem erről szól és nem ez a célja. Amíg ez így van, addig az egyháznak részt lehet és részt kell vennie a politikában, hogy felmutassa a világ és a nép előtt: mi lehet az Úr akarata?

    VálaszTörlés