Állandó

Az alábbi állítások - melyek a kutatáshoz tartozó kérdőívben is szerepelnek - az egyházi nyilvánosság különböző felületein (sajtóban, weboldalakon, blogokban, rádió- vagy televízió interjúkban, stb.) jelentek meg. Nem a kutató személyes állításairól van szó, hanem az egyházi élet szereplőinek, gyülekezeti tagoknak vagy az egyházat kívülről látó embereknek az állításairól. Mindegyik megfogalmaz egy, többnyire sarkos és néhol egyoldalú véleményt az egyházról, a reformátusságról. Ön egyetért ezekkel az állításokkal? Esetleg bizonytalan az érvényességükben? Kérdése van? Talán más kérdéseket, szempontokat tart fontosnak? Kérem, mondja el véleményét!

2017. július 28., péntek

6. állítás - Az intézményes, szervezett egyház ma egyre inkább veszít jelentőségéből, a jövő a kis, akár házanként szerveződő közösségeké.

"Az intézményes, szervezett egyház ma egyre inkább veszít jelentőségéből, a jövő a kis, akár házanként szerveződő közösségeké."

Egymástól független felmérések szerint Európa-szerte egyre többen fordulnak el a nagy, intézményes egyházaktól, kivált a történelminek nevezett felekezetektől. Ezek tagsága apad és elöregedik, templomaikat nem tudják fenntartani, így sokszor el kell adniuk azokat. Ugyanakkor - főképp városi környezetben - egyre több a kicsi, legfeljebb száz fős keresztyén közösség. Ezek a történelmi felekezetektől függetlenül, sokszor leírt hitvallások és képzett lelkészek nélkül gyakorolják a hitüket. Nem az ökumenizmus egy új formájáról van tehát szó, hanem a keresztyén közösség gyakorlásának az egyházszakadások előtti állapothoz való közelítéséről. Valóban ez lenne a  jövő?

1 megjegyzés:

  1. Elsősorban nagyvárosokban alakulnak ki a házi csoportok. Hogy kell-e képzett lelkész (vagy presbiter) ezek élére, vagy a tagok "egymás közt" oldják meg a hit gyakorlását, az változó. Ideális estben a közösségek "nagykorúvá válnak", komoly szándék és elhatározásuk van arra hogy képezzék, erősítsék egymást és saját magukat. Ezzel a lelkész- presbiter központúság csökkenhet, de csak egy ideig. Ha tényleg nő a házi közösség, előbb-utóbb kinövi önmagát, és vágyni fog arra, hogy nagyobb közösséghez, gyülekezethez tartozzon.
    A kisebb közösségek, falvak helyzete egészen más. Én is csak a mi gyülekezetünk helyzetéről tudok írni. Ott a "nagy gyülekezethez" való tartozás érzése az erős, de van egy kis létszámú házi csoport is.
    Összegezve: mindig lesznek házi csoportok, és a nagy gyülekezeti közösség. És mindig váltakozni fog hogy melyik közösséghez való tartozás érzése lesz az erősebb.

    VálaszTörlés