Állandó

Az alábbi állítások - melyek a kutatáshoz tartozó kérdőívben is szerepelnek - az egyházi nyilvánosság különböző felületein (sajtóban, weboldalakon, blogokban, rádió- vagy televízió interjúkban, stb.) jelentek meg. Nem a kutató személyes állításairól van szó, hanem az egyházi élet szereplőinek, gyülekezeti tagoknak vagy az egyházat kívülről látó embereknek az állításairól. Mindegyik megfogalmaz egy, többnyire sarkos és néhol egyoldalú véleményt az egyházról, a reformátusságról. Ön egyetért ezekkel az állításokkal? Esetleg bizonytalan az érvényességükben? Kérdése van? Talán más kérdéseket, szempontokat tart fontosnak? Kérem, mondja el véleményét!

2017. augusztus 16., szerda

12. állítás - Az istentiszteleten nincsen helye...

"Az istentiszteleten nincsen helye a gitáros énekeknek." A liturgiai és énekeskönyvi reform időszakát éljük, amire a reform egyik teoretikusa, Dr. Fekete Károly szerint azért van szükség, mert a református liturgia kiszikkadt, "csoda-deficites". Sokak szerint hiányzik a református liturgiából a a gyülekezet részvételének, bevonódásának lehetősége, az istentiszteletünk túlságosan beszédcentrikus, csak az értelemhez szól. Tényleg így van? Valós igényről van szó vagy csak a posztmodern ember érzelmi igényeiről? Mi az útja a liturgiai megújulásnak? Modernizáció, a kortárs zenei kultúrához való közeledés vagy épp a gyökerekhez való visszatérés?

8 megjegyzés:

  1. A régi több 100-éves énekeket össze kell gyüjteni, és reprin kiadásban meg kell jelentetni ! Új énekesre van szükség, melyben új megfelelő énekeket, és a régiből a nagyon közkedvelt énekeket kell még betenni! Ki kell válogatni a Halleluja énekesből is a megfelelőket, sőt, a többi egyházak, és kis egyházak énekeiből is át kell venni a megfelelőket ! Az 500-éves zsoltárokhoz se ragaszkodjunk, reprinbe vele, legfeljebb 20 legismertebbet kell meghagyni ! A zenekari fellépést, mint alkalmi fellépést jónak látom ! Egyébként szóljon az orgona !

    VálaszTörlés
  2. A Szentírás szerint a nőket nem volna szabad lelkészként alkalmazni ! "A nők hallgassanak a gyülekezetben" mondja a Biblia.

    VálaszTörlés
  3. A Biblia írói Istentől ihletett írásokat tettek közzé, ezért teljes egészében elfogadjuk! Még akkor is, ha a több évezredes idő alatt másolási, fordítási hibák, vagy toldalékok kerültek bele.

    VálaszTörlés
  4. Az egyház ne vegyen részt pártpolitikai küzdelmekben, csak ha személyesen róla van szó !

    VálaszTörlés
  5. Lehetnek új énekek, ha azoknak a dallama és előadásmódja szinte egy-egy imádság Istenhez. (tudjunk, énekeinket imádságnak tekintjük.) Az előadás módja is legyen méltóságteljes, a TASPSOLÁS, AZ UGI- BUGI azonban nem kívánatos a református Istentiszteleteken, alkalmakon. El kell választani, ha egy zenész, zenekar szolgál egy gyülekezetben: Azt külön - az istentisztelettől elkülönítve - meg lehet hallgatni a templomban, de nyilván, sem a dalok között, sem a műsor végén nincs helye tapsnak füttyögésnek, mert azért a Református Egyházunkat, templomainkat ne tegyük rock koncert helyszínévé. Tudom van erre "nyomulás", de mi azért vagyunk, hogy a csapongó szándékokat helyes mederbe tereljük, ott tartsuk.

    VálaszTörlés
  6. Ez nem egy, hanem inkább több kérdés egyszerre.
    Van helye a "gitáros énekeknek" is az istentiszteleten!
    A reformáció első évszázadában Luther és a többi reformátor énekei voltak a "slágerek".
    A mai fiatalabb generációk számára lehet ugyanúgy "vonzó", hogy úgy éneklünk mi is, mint nagyszüleink és dédszüleink.
    De nem lehet elvitatni annak az igényét, hogy mai nyelven és mai formában szólítson meg az Úr és hogy én is a magam nyelvén szólhassak hozzá.
    Ez érvényes kell legyen a zenében is.
    Sok függ attól, hogy gyermekkorában mit szokik meg és mit tanul meg az ember.
    Az idősebb generáció számára talán ezért nehezebb az új énekeket és az új hangzást elfogadni. Pedig az ő fiatalságuk idején is születtek új énekek. A most használt énekeskönyvünk (ha jól tudom) 1948-ban jelent meg, és 50 év előkészületi munka előzte meg. Azóta majd 7 évtized telt el. Szóval ideje van az énekek újragondolásának. De hangsúlyozni kell hogy ennek csak akkor lesz értelme, ha ezeket valaki meg tudja tanítani, és meg is tanulják a gyülekezetek tagjai!!!
    A liturgiai reform más kérdés.
    Az valós érzelmi igény, hogy az istentiszteletet személyessé kell tenni, ahol mindenki aktívan részt tud venni.
    Erre elvileg megvan a lehetőség. Valaki olvassa fel a bibliai igét, vezesse az imádságot, mondja el a hirdetéseket, énekelhet segíthet az istentisztelet lebonyolításában stb. Ez a gyülekezet életképességének is a jele, hiánya pedig utalhat a gyülekezet gyengeségére, lelki sorvadására is.
    Ami fontos, hogy a személyes igénynek ne bántsák vagy ne sértsék a gyülekezet többi tagját!
    Ha ez megvalósul, lehet éneket és liturgiát is szépen, fokozatosan modernizálni. Ha nem, akkor lehetővé kell tenni a modernebb liturgiának és énekeknek legyen egy külön hitéleti alkalma.

    VálaszTörlés
  7. Előbb mutassa meg valaki, hogy mitől biblikusabb hangszer az orgona a gitárnál....

    VálaszTörlés
  8. Jó néhány éneket szívesen énekelnének az ifjabbak is, ha érthetőbb lenne a szövege. Szerintem nem volna rossz, ha újra fordítanánk a dicséreteket, de akár a zsoltárokat is lehetne. Más költőket is lefordítanak újra és újra. Egyes nagy költőknek szinte versenyt fordították a verseit pl a nyugatosok.Kicsit kérdéses, hogy mi legyen a régi magyar dicséretekkel, mert ugye mégsem fordítandók... Mindez nagy munka, de minden hozzáértő megtehetné, hogy csak egyet, vagy kettőt elvállal...

    VálaszTörlés