Állandó

Az alábbi állítások - melyek a kutatáshoz tartozó kérdőívben is szerepelnek - az egyházi nyilvánosság különböző felületein (sajtóban, weboldalakon, blogokban, rádió- vagy televízió interjúkban, stb.) jelentek meg. Nem a kutató személyes állításairól van szó, hanem az egyházi élet szereplőinek, gyülekezeti tagoknak vagy az egyházat kívülről látó embereknek az állításairól. Mindegyik megfogalmaz egy, többnyire sarkos és néhol egyoldalú véleményt az egyházról, a reformátusságról. Ön egyetért ezekkel az állításokkal? Esetleg bizonytalan az érvényességükben? Kérdése van? Talán más kérdéseket, szempontokat tart fontosnak? Kérem, mondja el véleményét!

2017. április 5., szerda

1. állítás - Az Egyház jövője attól függ...



Az Egyház jövője attól függ, hogy tagjai hiszik-e a Bibliáról, hogy az Isten teljes egészében ihletett, tévedhetetlen Igéje.

6 megjegyzés:

  1. Egyetértek. Ha mindenki hiszi, az már a mennyország, ha senki, akkor nincs egyház. Ha egy mag hiszi, mehet a misszió, minél többen hiszik, annál inkább betölti küldetését az egyház. Ha meg elkezdünk szemezgetni, hogy bizonyos részek Istentől ihletettek, más részek meg nem, az nem vezet sehova.

    VálaszTörlés
  2. Így van, egyetértek mind az 1. állításban foglaltakkal, mind az előttem kommentelővel.
    Az alábbi igevers jutott eszembe, idevágónak érzem:
    Jn 15,4 Maradjatok énbennem, és én tibennetek. Ahogyan a szőlővessző nem teremhet gyümölcsöt magától, ha nem marad a szőlőtőn, úgy ti sem, ha nem maradtok énbennem.

    VálaszTörlés
  3. Ha az Egyház alatt Krisztus testét értjük, akkor nem tagjai hitétől függ a jövője. Ha viszont egy-egy helyi gyülekezetről, illetve felekezetről van szó, akkor 100% egyetértek.

    VálaszTörlés
  4. Teljesen egyetértek ezzel az állítással! Sajnos nagyon aktuális, mert a ma tanuló gyerekeket nem ennek az elvnek az ismeretében tanítják. Hittan órán túl sokszor hangzik el: "Tanító bácsi! És ez igaz?"

    VálaszTörlés
  5. Akkor is volt jövője az Egyháznak, amikor még nem volt tagjainak kezében a Biblia. Az Egyház múltja, jelene és jövője Isten Fiának oltalmazó és fenntartó szeretetétől függ (HK 54), Ő az egyház feje (Ef 1,22).

    VálaszTörlés
  6. Az első megjegyzést is én írtam, csak figyelmetlenségből nem biggyesztettem oda a nevemet. Arra az időre nézve, mikor még nem volt Biblia, nyilván irreleváns az 1. állítás. De most van. Az is tény, hogy Jézus Krisztus az Ige fölött áll, és az is, hogy az Ige nélkül nem sokat tudnánk róla (legfeljebb az édesanyja megjelenéseiről, hacsak nem tévednek ez ügyben katolikus testvéreink...) A Heidelbergi Káté is a Bibliára épít. Szóval a mai egyház jövője közvetve nem értelmezhető a fent megfogalmazott 1. állítás nélkül. Vagy tévedek? János 1,14 és 2Timóteus 3,16.

    VálaszTörlés