Állandó

Az alábbi állítások - melyek a kutatáshoz tartozó kérdőívben is szerepelnek - az egyházi nyilvánosság különböző felületein (sajtóban, weboldalakon, blogokban, rádió- vagy televízió interjúkban, stb.) jelentek meg. Nem a kutató személyes állításairól van szó, hanem az egyházi élet szereplőinek, gyülekezeti tagoknak vagy az egyházat kívülről látó embereknek az állításairól. Mindegyik megfogalmaz egy, többnyire sarkos és néhol egyoldalú véleményt az egyházról, a reformátusságról. Ön egyetért ezekkel az állításokkal? Esetleg bizonytalan az érvényességükben? Kérdése van? Talán más kérdéseket, szempontokat tart fontosnak? Kérem, mondja el véleményét!

2017. április 13., csütörtök

3. állítás - Az embernek sosem szabad elfelejtkeznie...


Az embernek sosem szabad elfelejtkeznie bűnös voltáról, ezért minden nap meg kell vizsgálnia az életét, hogy nem távolodott-e el Istentől, és bűnbánatot kell tartania.

Napi önvizsgálat, bűnbánat, megtérés. Öröm? 

1 megjegyzés:

  1. A mindennapi lelkiismeret-vizsgálat szerintem nemcsak református sajátosság. A szerzetesek esti utolsó imaórájának is része, de ezt az önvizsgálatot szolgálja a jezsuita examen-gyakorlat is. Evangélikus szempontból is hangsúlyos a naponkénti megtérés. Az viszont kérdés számomra, hogy az önvizsgálatnak a legszűkebb értelemben vett morális vétkek lajstromozására kell-e szorítkoznia, vagy ennél egy átfogóbb, a teljes személyiségünk, testi-lelki-szellemi szféránk átvilágítása lenne inkább kívánatos?
    A már említett examen gyakran a mulasztásokra koncentrál, de a hálára és örömre okot adó eseményeket is áttekinti a napban.
    Az igazán mély, csontig hatoló bűnbánat és töredelem ritka, de talán szinte minden ember átéli élete során legalább néhány alkalommal, súlyos bűnök kapcsán (velem már volt ilyen). Az igazi bűnbánat különbözik az önvádtól és önmarcangolástól pszichológiai értelemben is. A valódi töredelem Isten kegyelmének felismerésére vezet, és felszabadultsághoz, örömhöz vezet. Talán itt lehet egyfajta csapdája a "rutinszerű" napi megtérésnek. Elmarad a felszabadulás és egy körforgásszerű önkínzásba csap át, ami inkább tűnik az ördög mint Isten Fia munkájának. Jó lenne ebben egy egészséges gyakorlatot kialakítani.

    VálaszTörlés