Állandó

Az alábbi állítások - melyek a kutatáshoz tartozó kérdőívben is szerepelnek - az egyházi nyilvánosság különböző felületein (sajtóban, weboldalakon, blogokban, rádió- vagy televízió interjúkban, stb.) jelentek meg. Nem a kutató személyes állításairól van szó, hanem az egyházi élet szereplőinek, gyülekezeti tagoknak vagy az egyházat kívülről látó embereknek az állításairól. Mindegyik megfogalmaz egy, többnyire sarkos és néhol egyoldalú véleményt az egyházról, a reformátusságról. Ön egyetért ezekkel az állításokkal? Esetleg bizonytalan az érvényességükben? Kérdése van? Talán más kérdéseket, szempontokat tart fontosnak? Kérem, mondja el véleményét!

2017. augusztus 28., hétfő

15. állítás - A református ember fontos feladata, hogy...

"A református ember fontos feladata, hogy a közügyekben, politikában is Isten akaratát igyekezzen érvényre juttatni. Ezért aztán nem szabad visszahúzódnia a közélet dolgaitól vagy a politikától."

Református egyházunkban hagyomány, de teológiai érvekkel alátámasztott feladatértelmezés is a közéleti, társadalmi felelősségvállalás. A társadalmi, szociális igazságosságért való kiállást sokszor - így a reformáció idején is - az egyház prófétai feladataként értelmezték eleink. Érvényes, helytálló ez a feladatértelmezés? Hol jelenik meg ez a hagyomány ma? Hol van a határ közélet és politika között? Meddig mehetünk el és mikor kellene visszahúzódnunk? Mit jelent Isten akaratát érvényre juttatni a közéletben? Milyen szövetségeket köthetünk ezen a címen? Mit jelent ez az elv a mindennapi életben?

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése